Teknofest Ön Değerlendirme Raporu Hazırlama Macerası

 

Teknofest raporu hazırlamak ya da çoğu kategori de bulunan ön değerlendirme raporu hazırlamak “Ne kadar zor olabilir ki?” dediğinizi duyar gibiyim. Bu yazımı bu konu üzerine ele alacağım.

Başlangıç olarak kendi projem ve katıldığım kategorim hakkında kısaca bilgi vereyim. Kaptanlığını yaptığım projenin adı gözlem robotu olarak geçmekte ve amacı ormanda toprağın kuraklığı hakkında bilgi toplamak ve olası bir yangın tehlikesinde de en erken bir şekilde gerekli mercilere haber vermektir. Katıldığım kategori Çevre ve Enerji Teknolojileridir.

Peki, bu ön değerlendirme raporu hazırlanırken oluşan zorluklar nelerdir?

En büyük zorluk net bir fikrin olmaması diyebilirim. Çünkü ön değerlendirme raporunu son yollama gününe kadar fikriniz değiştiği zaman sıfırdan tekrar rapor yazmak zorunda kalıyorsunuz. Bu da ister istemez ufak da olsa moral bozukluğuna yol acıyor. İkinci olarak zorluk olarak gösterilecek olay ise raporun profesyonel insanların okuyacağını düşünürsek ve hiç rapor hazırlama deneyiminiz yoksa da birçok yerde hata yapmanız yüksek oluyor ve bu da detay raporu yollama seviyesine geçmenize engel olabiliyor.

Ön değerlendirme raporu dışında başka bir şey yapılması gerekiyor mu?

Benim kategorimde ve bazı kategorilerde ön değerlendirme raporunun yanında proje tanıtım videosu da isteniyor. Bu video en az bir buçuk dakika en fazla iki dakika olması şartı da vardır.

Peki, robot ekibi oluşturulurken dikkat edilmesi gereken detaylar nedir?

Teknofest de bildiğim kadarıyla her kategoride takımların en fazla sekiz kişi olmasını istiyor. Ekip üyelerini seçerken en çok dikkat ettiğim detay istekleri idi. Sizin projenize en çok katkısı olacak kişilerin istekli olması önemlidir. Ben takımımı oluştururken iki parçaya böldüm. Bunlar tasarım ekibi ve yazılım ekibi. Ortalama bir takımda bence 6 kişi yeterlidir. 3 yazılım bilen arkadaş ve 3 tane de tasarım ekibinde çalışacak şekilde oluştuğunda bir sorun olmayacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güneş Enerjisi Nedir?

Güneş Enerjisi ve Fotovoltaik Paneller