Güneş Enerjisi Nedir?

                                                            

    Güneş paneli (veya solar panel), üzerinde güneş enerjisini soğurmaya yarayan birçok güneş hücresi bulunduran bir enerji kaynağıdır. Güneş güren yerlerde konumlandırılarak enerji kazancı sağlanır. Bu enerji türüne de yenilenebilir enerji denir.

Nerelerde Kullanılır?
    Herkesin ilk aklına gelen evlerimizdir. Kullanacağımız suyun ısınmasında genelde kullanılır. Bunun yanı sıra robotlarda enerji depolarının enerji bakımından desteklenmesi için kullanılır. Büyük çaplı olarak ise güneş paneli çiftlikleri kurulur ve yüksek voltaj da elektrik üretilerek şehrin elektrik enerjisini karşılamada kullanılır.

Güneş Enerji Santral Türleri Nedir? 
    1) Fotovoltaik Sistem
Güneşten gelen radyasyon, paneller vasıtası ile elektrik enerjisine çevrilir ve elde edilen DC elektrik inverter cihazı ile şebeke frekansına uygun AC elektriğe çevrilerek kullanıma uygun hale getirilir.

    2) Termal Sistemler
Özel aynalar vasıtası ile güneş ışınları belli bir noktaya iletilmekte, bu noktada bulunan yağ ya da su ısıtılmakta, ısıtılan sıvı ile termik sistemlerde olduğu gibi buhar basıncı vasıtası ile mekanik enerji kinetik enerjiye çevrilmektedir.

Peki, Nasıl Elektrik Üretilir?
    Temel olarak, güneş paneli sisteminin elektronları atomlardan ayırmak için fotonlar kullanılmasıdır. Elektronları atomlardan ayırma işlemi de elektrik yaratır. Güneş panellerinin elektrik üretimi için akışını şu şekilde özetleyebiliriz;

1) Fotovoltaik güneş panelleri güneş ışığını emer (her güneş panelinde fotovoltaik (PV) hücreler bulunur.). PV hücreleri ışığı (fotonları) alır ve ışığı elektriğe dönüştürür. Güneş ışığı güneş paneline çarptığında , doğru akım elektrik üreterek PV hücreleri çalışmaya başlar.

2) DC elektriği kendi başına güç veremez. Diğer güneş enerjisi ekipmanlarının bulunduğu yere, eviricilere iletir. 

3) Güneş ışınları silikon hücre ile etkileşime geçtiğinde, elektronlar hareket etmeye başlar. 

4) Elektronların taşınması, düğümler tarafından yakalanır ve paneldeki kablolarda elektrik akımı akışını başlatır. 

5) Solar kablolar DC elektriğini, AC elektriğine dönüştürülmek üzere bir solar invertere iletir.

Güneş Paneli Çeşitleri Nelerdir?

    1) Polikristal Güneş Panelleri 
Monokristal güneş panellerine göre, potada çekme prosesi işlemi gerektirmediğinden daha uygun maliyetlidir. Polikristal güneş panellerinde silikon ham haldeyken eritilir ve kare hücre haline getirilir. Böylece polikristal solar hücre yapılı güneş panelinin üretim maliyeti, monokristal hücre yapısına göre daha uygundur. Polikristal güneş panelleri, düşük maliyetli olduğundan daha yaygın üretime sahiptir. Fakat polikristal güneş panellerinin verimliliği, monokristal ile kıyaslandığında daha düşüktür. Verimlilik genelde yüzde 13-16 oranındadır.

    2) Monokristal Güneş Panelleri
Yüksek dereceli silikondan yapılmıştır ve bundan dolayı monokristal yapılı paneller yüksek verimlilikle çalışırlar. Performans oranları 15-20 oranındadır. Monokristal güneş paneli daha verimli olduğundan sıklıkla uzay istasyonlarında, uydularda da ve ileri teknoloji ürünlerinde kullanılır. Tek dezavantajı pahalı olmasıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güneş Enerjisi ve Fotovoltaik Paneller

Teknofest Ön Değerlendirme Raporu Hazırlama Macerası